Monday, April 11, 2016

Sains Tingkatan 1 Bab 4: Kepentingan Kepelbagaian Sumber Bumi kepada Manusia

Dalam bab 4 Sains Tingkatan 1, murid belajar tentang sumber Bumi yang penting kepada manusia iaitu udara, air, tanah dan hidupan. Setiap sumber ini mempunyai kepentingan yang tersendiri kepada manusia. Sumber Bumi mestilah dipelihara dan dipulihara daripada sebarang perubahan dan pemusnahan. Berikut merupakan cara-cara memelihara dan memulihara sumber-sumber Bumi.



Bagi seorang pelajar, anda juga boleh membantu dalam memelihara dan memulihara sumber Bumi. Contohnya, dengan cara menjimatkan penggunaan air dan tenaga serta mengitar semula atau menggunakan semula sesuatu bahan.

Bagi tajuk Kitar semula, murid diberi tugasan untuk menghasilkan satu produk yang boleh digunakan dengan menggunakan bahan yang terpakai. Guru menunjukkan beberapa contoh yang boleh dijadikan inspirasi untuk mencipta produk masing-masing.

Buku yang boleh dijadikan contoh

Hasilnya memang ada pelajar yang dapat menghasilkan produk yang menarik. Tidak kurang juga yang sekadar melepaskan batok di tangga, asalkan siap. Namun demikian, cikgu kagum dengan sebilangan pelajar yang bersungguh-sungguh dalam menghasilkan produk masing-masing. Semua ni cikgu bawa balik rumah dan guna di rumah sebab bila cikgu tanya ada sesiapa nak bawa balik, semua tak nak.

Lihatlah hasilnya (Ini merupakan hasil pelajar Tingkatan 1B tahun 2015). Sampai sekarang cikgu masih guna lagi.

 Nur Hazilah

Cheng Jia Wei
 Pelapik cawan, Thang Sin Yee
(Ramai pelajar yang menghasilkan pelapik cawan, mungkin ini yang paling mudah dan murah. Semuanya jadi pelapik periuk belanga cikgu)

Bekas ni dibuat oleh Rubini atau Rubachini (tak ingat salah seorang adik beradik kembar ni), jadi bekas mengisi rempah ratus. Kalau perasan botol rempah tu pun bahan guna semula dari botol  BRANDS Chicken Essence.

Chee Mun Wei
 Tabung ni dibuat oleh Ku Hou Tung pada tahun 2012, dah tingkatan 5 pun sekarang. Mula-mula ada pembalut tapi dah terkoyak. Sampai sekarang cikgu masih guna lagi.


Kadang-kadang mungkin ada yang cakap kelas sains ni dah jadi macam kelas pendidikan seni. Sebenarnya tak salah untuk mengintegrasikan subjek pendidikan seni dalam sains asalkan sesuai dengan tajuk tersebut. Lagipun, pelajar pun suka menunjukkan bakat masing-masing.





Sunday, April 10, 2016

Kimia Tingkatan 4: Formula Ion dan Formula Kimia

(Link untuk muat turun di hujung artikel)

Idea Permainan Jigsaw Puzzle ini mula-mula saya kenal semasa belajar di Universiti Pendidikan Sultan Idris. Bagi subjek Kaedah Pengajaran dan Teknologi Pembelajaran Kimia, pensyarah memberi tugasan untuk mereka cipta sejenis permainan untuk mengajar sebarang topik Kimia sekolah menengah. Setelah membuat rujukan dalam internet, saya mendapati terdapat sejenis permainan yang dinamakan chemistry jigsaw puzzle. Permainan ini mula diterbitkan oleh Omer Roucoux pada tahun 1978. Sumber: http://www.harmsy.freeuk.com/jigsaw.html

Pada ketika itu, saya dan rakan sekumpulan, Nadiah Najme, mula menyediakan kepingan puzzle dengan menggunakan mounting board. Agak sukar untuk menyediakan puzzle tersebut kerana mounting board yang keras dan tidak boleh dipotong menggunakan gunting melainkan menggunakan pisau sahaja. Namun, setelah siap dan dibentangkan di dalam kelas, Alhamdulillah pembentangan kami mendapat pujian dari pensyarah. Kepingan puzzle yang kami buat juga pensyarah minta untuk jadikan contoh kepada adik-adik junior. Sayangnya, saya tak ingat nama pensyarah tersebut (ampunkan saya..T_T).

Pada tahun lepas, saya cuba untuk menghasilkan sekali lagi kepingan puzzle yang sama dengan menggunakan mounting board juga dan inilah hasilnya.


Kepingan puzzle ini telah digunakan dalam PdP kelas 4 Maju pada tahun 2015. Namun demikian, saya mendapati murid menghadapi beberapa masalah:

1.       Masalah untuk membina formula molekul kerana bilangan kepingan puzzle yang terhad (perlu pinjam dari kumpulan lain).

2.       Pada kepingan puzzle tersebut, telah disertakan cas bagi setiap ion. Apabila menulis formula kimia, murid cenderung untuk menulis cas bagi ion juga.

3.       Pada kepingan puzzle tidak disertakan nama ion. Murid menghadapi masalah untuk mengenalpasti setiap ion.



Selain itu, melalui perbincangan dengan guru-guru kimia dalam group Telegram, guru-guru lain juga banyak menyumbangkan idea-idea baru untuk penambahbahbaikkan kepingan puzzle ini.

Pada tahun 2016 ini, saya telah menyediakan kepingan puzzle yang baru dengan menggunakan kertas A4 dan laminate untuk tahan lebih lama. Jadi, tak perlu lagi bersusah payah memotong mounting board yang keras tu. Kepingan puzzle juga dapat dihasilkan dengan lebih banyak dalam masa yang singkat supaya murid tidak perlu meminjam dari kumpulan lain. Selain itu, saya juga telah melakukan beberapa penambahbaikan.

1.       Pada kepingan puzzle tidak ditulis cas bagi setiap ion. Murid hanya merujuk bilangan lekuk dan bilangan unjuran yang terdapat pada puzzle. Lekuk menunjukkan cas positif (boleh kaitkan dengan pendermaan elektron) manakala unjuran/lebihan menunjukkan cas negatif (boleh kaitkan dengan penerimaan elektron).

2.       Pada kepingan puzzle, disertakan nama bagi ion tersebut. Ini bagi membolehkan murid menulis nama sebatian yang terbina.

3.       Kad arahan yang lebih ringkas dan lengkap supaya murid dapat menjalankan aktiviti dengan baik.

Set yang dibekalkan kepada setiap kumpulan. Setiap set telah dirancang supaya murid dapat membina sebatian tertentu.

Selepas aktiviti dijalankan, saya mendapati murid lebih mudah menulis formula kimia dan nama bagi sebatian yang dibina. Ini kerana mereka tidak lagi terganggu dengan nilai cas yang terdapat pada kad (rujuk gambar pertama dan kedua).


 







 Inilah hasilnya. Kalau cikgu tak suruh berhenti, mesti banyak lagi formula sebatian yang keluar, sampai tak muat kertas. Nampaknya, memang mereka faham cara membina formula kimia bagi sebatian.

Setelah melakukan penambahbaikan terhadap kepingan puzzle ini, murid dapat membina dan menulis formula bagi sebatian lebih banyak berbanding tahun 2016. Diharap murid mendapat gambaran pembentukan sebatian antara dua ion yang berbeza cas. 

Selepas tamat pembentangan, guru menunjukkan kaedah lain (tanpa menggunakan kepingan puzzle) untuk membina formula kimia sebatian.


Cara menulis formula kimia dan nama bagi sebatian yang terbina

 Contoh sebatian yang boleh dibina (Cas +1 dan -1)


  Contoh sebatian yang boleh dibina (Cas +2 dan -1)



   Contoh sebatian yang boleh dibina (Cas +1 dan -1)

Muat turun Chemistry puzzle: Anion  dan  Kation


Sains Tingkatan 2: Mengenal Struktur Sistem Pencernaan Manusia

Tarikh: 6 April 2016 (2 waktu)

Aktiviti: Mengenal Struktur Sistem Pencernaan Manusia

Kelas: 2 Maju

1.       Murid menjalankan aktiviti dalam kumpulan.

2.       Murid telah membawa sehelai kemeja T berwarna putih. Terdapat beberapa kumpulan yang membawa baju sekolah yang tidak digunakan lagi.

3.       Setiap kumpulan dibekalkan dengan pen marker berwarna. Pen ini tentunya tidak cukup untuk setiap kumpulan dan perlu dikongsi bersama kumpulan lain. Pada ketika ini, dapatlah kita melihat kerjasama antara pelajar berkongsi pelbagai alat dan bahan bersama rakan-rakan mereka.

4.       Murid melukis, mewarna dan melabel struktur sistem pencernaan manusia mengikut kreativiti masing-masing. Label perlu menggunakan kertas yang ditampalkan pada baju supaya boleh ditanggalkan.

5.       Selepas siap, murid bergilir-gilir untuk melabel setiap struktur. Caranya, tanggalkan label dan tampal semula. Pastikan semua murid mencubanya. (Bagi kelas ini, aktiviti melabel tidak dapat dilaksanakan dalam kelas yang pertama kerana murid mengambil masa 2 waktu untuk melukis)

  





  Kumpulan No Time: Faiz, Naqiuddin, Hanan dan Firdaus


  Cikgu pun buat satu sampel, tetapi murid akan cenderung untuk tiru apa yang cikgu buat walaupun dah pesan ikut kreativiti sendiri.

   Kumpulan SWAD : Shikin, Wani, Aliya dan Dini

 Elisha dan Teeban bawa kemeja sekolah, jadi terpaksa lukis di belakang..hehe..

 Cantik kan hasil kumpulan TLCC ni? Teh Qi Jun, Lok Chi Yin, Cheng Jia Wei dan Cheong Yi Hui

Kumpulan FaNoFa: Fatin, Faqihah dan Noramira

Kumpulan HRL: Rosaini, Hanim dan Liyana

Kumpulan WRR: Wen Wen, Rubini dan Rubachini

 Kumpulan SHE: Double Mok (Mok Jia Jun dan Mok Syuen Le), Lee Hok Jun dan Tong Chun Mun

Barisan model Sistem Pencernaan Manusia. 

Semua murid dapat melabel struktur sistem pencernaan manusia di samping menunjukkan bakat melukis dan mewarna masing-masing.

Tak sempat ambil gambar kumpulan Triple L: Loo Pei Ni, Lai Chiou Torng dan Lee Ann Ni

Untuk aktiviti kali ni, cikgu bagi sticker untuk Kumpulan WRR dan TLCC.

Kredit untuk: Group Facebook: Cikgu Sains Kreatif

Aurora dan bagaimana ia terbentuk?

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pernahkah anda dengar tentang aurora? Aurora merupakan peragaan cahaya yang mempesonakan di langit. A...