Sunday, July 17, 2011

Petua Memasak Air Gula

Apabila air dipanaskan, air akan mendidih pada suhu 100oC. Jika anda menambah garam, gula atau apa-apa bahan sekalipun ke dalam air tersebut sebelum dimasak, apakah yang akan berlaku?

Jika menambah sebarang bahan (bendasing):
1. Takat didih air akan meningkat dari
100oC kepada 102oC atau lebih
2. Masa yang diambil untuk air mendidih akan meningkat

Apa kaitan dengan memasak air gula?
- Biasanya apabila memasak air gula/ sirap, kita akan memasukkan gula ke dalam air kemudian baru direbus. Kalau demikian pasti masa yang diambil untuk air mendidih akan meningkat.

Isi penting:
- Didihkan air terlebih dahulu, kemudian masukkan gula ke dalam air dan kacau untuk membantu gula larut.
- Ini menjelaskan juga kenapa kita masukkan garam dalam masakan pada akhir bukan pada awal memasak.

Kenapa perlu ikut?
- Dapatlah kita menjimatkan masa dan gas memasak.

No comments: