Sunday, July 17, 2011

Petua Merebus Telur

Apabila air dipanaskan, air akan mendidih pada suhu 100oC. Kemudian, apa yang berlaku?

Setelah mencapai suhu 100oC,
1. air akan bertukar menjadi gas (wap air).
2. suhu tidak lagi meningkat sehingga semua air menjadi gas.

Apa kaitan dengan merebus telur?
Biasanya kita akan merebus telur sehingga kita rasa sudah masak barulah kita akan memadamkan api. Tapi, apa gunanya api lagi setelah air mendidih?- kerana suhu tidak akan meningkat lagi.

Isi penting:
- Setelah air mendidih, padamlah api dan tutup periuk anda supaya haba tidak terus hilang. Telur akan terus masak dengan haba yang terdapat dalam air yang telah mendidih tersebut.

Kenapa nak ikut?
- Dapatlah kita menjimatkan gas memasak.
Post a Comment

Kuih-muih 3 Biji Seringgit

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Negeri Kedah memang terkenal dengan pelbagai makanan yang sedap dan menarik. Kalau singgah di mana-ma...