Tuesday, July 19, 2011

Petua Mengupas Bawang Tanpa Menangis Lagi


Apabila kita memotong bawang, sel akan pecah dan membebaskan kandungannya, asid amino sulfoksida yang membentuk asid sulfenik. Enzim yang dulunya terpisah akan bebas bercampur dengan asid sulfenik dan menghasilkan propanethiol S-oksida, bahan sulfur mudah meruap yang masuk ke dalam mata anda.

Gas yang terhasil akan bertindak balas dengan air di dalam mata dan menghasilkan asid sulfurik. Mata akan menghasilkan banyak air untuk mencuci asid sulfurik yang terhasil. Sebab itulah kita seolah-olah menangis apabila memotong bawang.


Sekarang, anda tidak perlu lagi memakai penutup mata atau memasang kipas semasa memasak.

Cuma,

1. Sejukkan bawang tersebut di dalam peti sejuk sebelum memotongnya atau
2. Memotong bawang di dalam air.

Kenapa?
Suhu yang rendah akan mengurangkan kadar tindak balas!
Selamat Mencuba!

Sumber: http://chemistry.about.com/od/chemistryfaqs/f/onionscry.htm
Post a Comment

Kuih-muih 3 Biji Seringgit

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Negeri Kedah memang terkenal dengan pelbagai makanan yang sedap dan menarik. Kalau singgah di mana-ma...