Monday, September 14, 2015

Jerebu

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat pembaca sekalian.

Sejak beberapa bulan yang lalu, Malaysia telah mengalami jerebu di beberapa kawasan Pantai Barat Semenanjung dan kawasan Lembah Kelang. Menurut sumber berita, kebakaran hutan di Sumatera tengah merupakan punca Malaysia mengalami jerebu. Sejak tiga hari yang lepas, Daerah Bentong Pahang juga mula kelihatan seperti berkabus. Namun, kabus ini tidaklah terasa segar seperti kabus di waktu pagi atau di puncak gunung. Sebaliknya kabus hangat ini berbau abu terbakar, memedihkan mata dan menyesakkan nafas. Pada hari ini jerebu semakin tebal dan kesannya begitu terasa. Guru-guru yang berada di dalam bilik guru juga terasa pedih mata dan sesak nafas, apatah lagi anak-anak murid di dalam kelas yang tidak bertutup dan terdedah kepada udara persekitaran yang berbahaya ini.

Pada hari semalam saya telah memandu ke Jalan Kelang Lama. Sepanjang perjalanan jerebu semakin tebal dan pandangan semakin kabur. Namun masih ramai yang menunggang motosikal tanpa memakai penutup muka. Saya mendapati terdapat papan tanda yang menunjukkan bahawa Indeks Pencemaran Udara di Kuala Lumpur pada ketika itu sekitar 190-200 (tidak sihat).

Indeks Pencemaran Udara (IPU) atau dalam bahasa Inggeris Air Pollutant Index (API) digunakan untuk mengkaji kadar tahap pencemaran udara seperti jerebu akibat daripada pembakaran terbuka dan beberapa faktor lain.

Nilai IPU dikira berdasarkan kepekatan purata setiap pencemar udara iaitu gas sulfur dioksida, SO2, gas nitrogen dioksida, NO2, gas karbon monoksida, CO, ozon, O3 dan habuk halus 'Particulate Matter' bersaiz sehingga 10 mikrometer (PM10). Pencemar udara yang dominan dengan kepekatan tertinggi diambil kira sebagai pencemar yang akan menentukan nilai IPU. Pada lazimnya, kepekatan habuk halus (PM10) adalah yang tertinggi berbanding dengan pencemar yang lain dan ini menentukan bacaan IPU. (Sumber)

Berikut merupakan klasifikasi tahap IPU dan kesan terhadap kesihatan.
 Sumber

Anda boleh semak bacaan IPU di beberapa kawasan tertentu di Malaysia melalui laman web Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar di SINI.

Apakah tindakan anda semasa Jerebu?
Sila layari portal rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia untuk mendapat maklumat lanjut.

Di sekolah juga, pihak sekolah telah mengedarkan topeng muka secara percuma kepada pelajar-pelajar sebagai satu langkah untuk menghadapi situasi ini.
Akhir kata, jagalah kesihatan dan keselamatan diri dan keluarga terutamanya semasa jerebu ini.

No comments:

Kuih-muih 3 Biji Seringgit

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Negeri Kedah memang terkenal dengan pelbagai makanan yang sedap dan menarik. Kalau singgah di mana-ma...